Støperikongress 2014 ble avholdt 13. – 14. juni på Quality Hotel Alexandra sentralt i Molde sentrum av foreningens Trondheimsavdeling. Og med god hjelp av Oshaug Metall ble dette ett meget vel gjennomført arrangement. I år var det i alt 145 deltakerne som er en god økning sidn foregående år.

Etter åpningstaler og hyggelige hilsningstaler fra våre søsterbedrifter i Sverige og Danmark fredag morgen, ble det en nydelig lunsj på hotellet før det bar ut på tur. Ledsagerne dro ut til Hjertøya, også kalt Moldivene og er en 10 minutters båttur fra Molde sentrum. Her fikk de se fiskemuseet, som er en del av Romsdalsmuseene. Museumsdirektør Jarle Sanden var en entusiastisk omviser som fortalte levende om livet til fiskerne. De 16 damene som var med på turen fikk høre om kokkene til fiskerne. Dette var nylig konfirmerte ungjenter som hadde ansvar for å styre husholdningen. De var først oppe om morgenen og sist i seng om kvelden.

Den kjente kunstneren Kurt Schwitter bodde også på øya i en periode, i en potetkjeller, og lagde kunst som var helt uforståelig på den tida, men som nå er verdsatt til millioner. En hilsen går også til vertinnene på turen, Ane og Benedikte som fristet damene med sprudlevann og friske jordbær. Og når ledsagerne tok Hjertøya i nærmere øyesyn, tok de fleste deltakerne turen til Brunvoll og Oshaug Metall.

Brunvoll har for oss støperiarbeidere ett enormt område og lokaliteter. Her foregår det industriutvikling på høyt plan. De har og lager truster systemer som sin eneste virksomhet og er verdenskjent på dette. De tar fullt ansvar for hele truster systemet, og gir en optimalisert og integrert truster løsning komplett med drivmotorer, hydrauliske kraftenheter, kontroll, alarm og overvåking. Da Brunvoll er en stor støpegodsbruker er de også viktig for mange i støpegods-markedet og en kjærkommen kunde. Besøket hos Oshaug Metall var spennende. Her var støpingen i full gang og vi fikk se hvordan de lagret opp kassene, og støpte propellblader. Hovedaktiviteten til Oshaug Metall er å levere propellkomponenter til anvendelse i skip og rigger, men de leverer også produkter til olje- og gassrelatert industri. Komponenter helt opp til 2,5 tonn kan leveres.

Vi besøkte både støperiet og hovedkontoret på Grandfjæra og bearbeidingsavdelingen på Årø. På Årø fikk vi også se en film fra firmaets opprinnelse og frem til i dag, men også Oshaug sine visjoner og planer for nybygging av ett ultramoderne støperi. Det blir spennende, og vi må få komme og se det nye støperiet når det står ferdig.

Vi takker bedriftene for sin gjestfrihet under kongressen.

Fredagskvelden ble bare magisk.
Med besøk i Naas kalksteinbrudd i Eide nord for Molde ble vi Bergtatt. Inne i gruvegangene har naturlig vann i grunnen fylt opp tunellene og dannet en kunstig innsjø. Her fikk vi en båttur vi sent vil glemme. Vannet er krystallklart og man kan se bunnen overalt det var lyssetting. Og her inne var det en stor hall hvor det ble servert ett fantastisk koldtbord med bl.a. alle mulige fiskeretter.

Lørdag stod foredragene for tur og først ut var Jørgen Skavland – lege, forfatter og foredragsholder. Foredraget “Frisk nok for livet” ble engasjerende og fengende for alle tilhørere. Budskapet er kort og godt; Kom deg opp av senga og kom deg på jobb.

Det var lagt inn flere lengre pause mellom foredragene for ett godt besøk på minimessen som var oppsatt i tilstøtende lokale.Foredragsprogrammet fortsatte med faglige foredrag og aktuelle prosjekter fra bransjen.

Her var John Campbell fra Campbell Technology med “Future Potential for Castings”, Knut Andresen fra Brunvoll med “Innovasjon og lønnsomhet”, Theo Kooyers fra Peak International Products med “CAST CLEAN – Inorganic Binders”, Lothar Hartmann fra Kurtz GmbH med “Low pressure possibilities – productive and economical” og John Petter Næss Christensen fra Maskinregistert med “Web’en – ditt vindu mot verden”

Dette viser et variert og interessant program som hadde mange tilhørere.
Foreningens generalforsamling ble som vanlig avholdt lørdag ettermiddag.
I hovedstyret gikk Kjetil Odinsen ut da Global Casting dessverre ble nedlagt i mai. Han har gått over i ny jobb. Vi takker Kjetil for vel utført jobb i styret og ønsker han lykke til i den nye jobben.

Elin Torland fra Mandal Casting overtok etter valget hans plass i styret. Rune Stokvold fra Jøtul ble valgt inn som varamedlem etter Elin. Vi ønsker de velkommen i hovedstyret.

Festmiddagen lørdag kveld inneholdt nydelig mat og gode historier fra toastmaster Johan Øiestad.

Vi takker igjen for en vel gjennomført kongress i Molde.
Vi håper de vedlagte bildene kan vekke noen gode minner fra kongressen i Molde.