Støperikongressen 2015 ble i regi av Norges Støperitekniske Forenings sitt hovedstyrets kongresskomite i år avholdt fredag 17. og lørdag 18. april på Hotel Rappen i Rothenburg ob der Tauber i Tyskland.

Byen ligger i den tyske delstaten Bayern. Navnet betyr Rothenburg over Tauber, dvs. byen skuer over elva Tauber. En nesten intakt middelaldersk byarkitektur som er omkranset av de opprinnelige bymurene, har sikret den plass på UNESCOs verdensarvliste, innbyggertall ligger på ca. 11000.

Rappen er/var en kro helt tilbake til år 1603, og tilbød reisende, og deres hester, komfortabel innkvartering og gjestfrihet. Så her sitter mye historie i veggene.

Det var i år i alt 53 deltagere, hvorav tre var fra Sverige, en fra Danmark, og fem fra Tyskland.

I år startet vi med en liten velkomstmiddag på torsdag kveld (16 april) da (nesten) alle hadde kommet frem til hotellet. Det var satt opp to busser fra Frankfurt flyplass med retur på søndag.

Fredag morgen startet vi med en kort velkomsthilsen av foreningens leder Frode Amundsen, “Oberbürgermeister” i Rothenburg, Walter Hartl og ebalta Kunststoff sin administrerende direktør Andrè Neutzler.Deretter dro vi ut på bedriftsbesøk. Her dro noen deltakere til Luitpoldhütte AG og resten til Fronberg Guss GmbH som begge er relativt store jernstøperier. I retur dro vi samlet til Ebalta Kunststoff GmbH som produserer modellmateriale til bruk i støperiindustrien. Vi takker bedriftene for sin gjestfrihet under kongressen.Se egne artikler vedrørende disse besøk på link.

Ledsagerne dro på tur til Weikersheim Schloss und Schlossgarten og en fint utsmykket kirke.

Weikersheim2

Fredagen ble avsluttet med en felles uformell middag på Hotel Rappen.

Lørdag morgen startet vi opp med hilsningstaler fra Sverige og Danmark ved henholdsvis Ingemar Svensson og Finn Udengaard Jørgensen.

Deretter hadde vi to inspirerende foredrag med Henning Rehse hos Ask Chemicals om form-slippmiddel og hjelpeutstyr og Franz-Josef Scmid hos Ebalta Kunststoff om ny utvikling av formeverktøy for støperier.
Etter lunsj holdt vi foreningens generalforsamling.

I hovedstyret gikk styremedlem Arvid Langeland fra Langeland Modell ut etter flere år i hovedstyre og inn for han kom Nina Leskinen fra Ulefos Jernværk. Vi takker Arvid for godt utført jobb i styret, og har han fortsatt med videre som leder for avdeling Sør. Helge Frang fra TTI kom inn som varamedlem etter Rune Stokvold fra Jøtul som nå har sluttet og gått over i annen jobb.

Vi ønsker disse to nye velkommen i hovedstyre.

Etter at generalforsamlingen var gjennomført var det tid for guidet omvisning inne i den gamle bydelen i Rothenburg.

Rothenburg ob der Tauber er en spesiell gammel by med mange severdigheter og går for å være Syd-Tysklands middelalder-perle fremfor noen. Byen ligger ved den kjente Romantische Strasse og er selve essensen av tysk middelalder, med bindingsverkshus, brosteinsgater og -smug, bevarte bymurer, samt vakttårn og byporter slik de stod allerede på 1100- og 1200-tallet.

En meget fin tur å være med på.

Les mer om byen her; Rothenburg ob der Tauber

Kongressen ble avsluttet med en festmiddag på Hotel Rappen lørdag kveld. Festmiddagen inneholdt nydelig mat basert på flere retter med asparges som hovedingrediens og som er en spesialitet fra området rundt Rothenburg. Kveldens toastmaster var Svein Stanger som kom med gode historier. Styreleder Frode Amundsen hadde sin sedvanlige tale. Kongressen 2016 er lagt til avdeling Sør og Elin Torland tok i mot sverdet på vegne av avdelingen. Helge Frang hadde bare lovord og å si om maten han takket for.
Jeg vil også takke mine medarbeidere i kongresskomiteen (Svein, Elin, Arvid og Rune) for en vel gjennomført kongress.

                                                                                                 Leder

 

Vi håper disse bildene kan vekke noen gode minner fra kongressen i Rothenburg.

Foto/ FA/JVT/AK